Selecteer een pagina

Nou.. Bloem en Water dat is het eigenlijk!

Maar hoe werkt het ?
Dat zit zo: overal bevinden zich zogenoemde “wilde” gisten.
Tijdens mijn koksopleiding op de Rooi Pannen kregen wij ook les in “de reden waarom” dingen gebeuren tijdens het koken! Waarom kleeft pasta bijvoorbeeld ? En zo ook, waarom verkleurd een Appel?

Heel simpel gezegd, zijn er 3 elementen nodig om een natuurlijk proces te laten starten en te onderhouden.
In de basis zijn hiervoor nodig:
– Lucht
– Water
– Voeding

Zo beschermt de schil van de appel, de vrucht tegen lucht. Snijd je hem open dan is de cirkel rond en start er een vorm van gisting.
Het resultaat de appel verkleurd.

Zo bevat bloem (voeding) ook wilde gist en o.a. melk- en azijnzuurbacteriën.
Het toevoegen van water start meteen het fermentatie proces.
Het nadeel is dat het zo niet echt activeert, na hele lange tijd kan er leven inkomen al is dit zeer kwetsbaar.
En dan kan er schimmelvorming optreden.

Dus bloem en water mengen, in een warme omgeving plaatsen. Zo rond de 28-30*c is mijn ervaring dat de cultuur het best presteert.

Elke dag opnieuw voeden met water en bloem, voor 5-6 dagen.
De desem zal dan bubbelen, het zal friszuur ruiken en is klaar voor het eerste deeg!

In de zomer zul je dus merken dat je veel meer plekken in huis hebt om de desem te laten rijzen.
Het temperatuurverschil beïnvloed dan meteen het hele proces, gelukkig veranderen de getijden gelijkmatig en kunnen we hier gaande weg op afstemmen!

Zo weet je een klein beetje wat er gebeurt in het potje.
Het belangrijkste is het geven van tijd en niet specifiek vasthouden aan tijden.

Dus, klaar om (weer) aan de slag te gaan met Desem? Klik dan Hier! voor het starten van een Desemcultuur en wat Tips!