Wil je leren hoe je een zuurdesem starter maakt?

Lees dan verder en laten we meteen aan de slag gaan!

Om te beginnen raad ik je aan om de volgende benodigdheden in huis te halen:

  • Een afsluitbare bak of pot van 500 ml
  • 1 kg ongezoete bloem van de molen
  • 0,5 kg ongezoet roggebloem van de molen
  • 1 biologisch geteelde appel

Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in blokjes. Doe de blokjes appel in een schone bak, voeg dezelfde hoeveelheid water toe, sluit de bak af en zet deze 5-7 dagen weg. Op deze manier maak je een soort appelcider, waarbij de appel gaat gisten in een afgesloten omgeving. Als het begint te borrelen en naar 7Up ruikt, is het klaar. Deze gisten zijn een soort stimulans voor het starten van je cultuur.

Nu gaan we beginnen met het maken van de cultuur:

  • Weeg 25 gram bloem en 25 gram roggebloem af in een schone bak of pot.
  • Voeg hier 50 gram van de cider aan toe.
  • Dek het geheel af met een vochtige warme doek en zet het op een warme plek.

De volgende dag haal je 50 gram van het mengsel af. Dit is de helft van het mengsel dat je in de komende dagen zult gebruiken. Voeg 30 gram bloem en 20 gram roggebloem toe. Voeg vervolgens weer 50 gram cider toe. Meng alles goed door elkaar en zet het weer afgedekt weg.

Dag 3:

  • 75 gram zuurdesem
  • 50 gram bloem
  • 25 gram roggebloem
  • 75 gram cider (als de cider op is, vul dan aan met water) Totaal: 225 gram

Dag 4:

  • 110 gram zuurdesem
  • 100 gram bloem
  • 10 gram roggebloem
  • 110 gram cider/water Totaal: 330 gram

Dag 5:

  • 165 gram zuurdesem
  • 165 gram bloem
  • 165 gram water/cider Totaal: 495 gram

Alles wordt afgewogen in grammen. Op dag 6 kun je aan de slag gaan!

Neem 250 gram zuurdesem, 250 gram bloem en 250 gram water. Meng dit alles goed door elkaar in een schone bak. Zet de cultuur op een warme plek en leg een vochtige doek eroverheen. Laat het 4-6 uur staan.

Na deze periode zou de cultuur klaar moeten zijn om het deeg te maken! En hoe doe je dat? Dat lees je hier! Als je niet meteen aan de slag gaat, plaats dan je zuurdesem in de koelkast en houd het de komende dagen in de gaten. Als je niet gaat bakken, moet je de zuurdesem nog steeds voeden.

Hier zijn een paar tips die ik had toen ik begon in de keuken van mijn ouders!

  • Gebruik een elastiekje om de voortgang bij te houden!
  • Maak elke (half)uur een foto, zodat je kunt zien wanneer het begint te leven. Dit is handig voor de toekomst en om je eigen cultuur beter te begrijpen!
  • Een uitgeschakelde oven met het lampje aan heeft ongeveer een temperatuur van 28 °C. *Gebruik geen ledlamp.
  • Wil je de luchtvochtigheid in de oven verbeteren? Plaats een bakje met water van ongeveer 80 °C in de oven. Ververs het water tussendoor één keer.