Selecteer een pagina

Nou daar gaan we dan, aan de slag met jouw eigen Desem!

Allereerst raad ik aan om het volgende in huis te halen:
-Bak of pot van 500 ML , afsluitbaar
-1kg bloem van de molen, zonder toevoegingen!
-0.5kg Roggemeel van de molen, ook zonder toevoegingen.
-1 appel, biologische wijze geteeld gaat mijn voorkeur naar uit.

De appel wassen, kroon (binnenste) verwijderen, en in blokken snijden.
In een schone bak wegen, dezelfde hoeveelheid water erbij, afsluiten en wegzetten voor 5-7 dagen.
Nu maak je een soort appelcider, de appel gaat gisten in de afgesloten omgeving.
Borrelt het, en ruikt het naar 7up dan is die klaar.
Deze gisten zijn een soort boost voor de start van je cultuur.

Nu gaan we starten met de cultuur.
– weeg 25 gram bloem en 25 gram roggemeel af in een schone bak/pot.
– voeg hier 50 gram van de cider aan toe.
– dek af met een vochtige warme doek en zet op een warme plek weg.

– de dag erna haal je 50 gram van je mengsel af. Dit is de helft en geldt voor komende dagen.
– je voegt 30 bloem, 20 roggemeel toe.
– voeg dan weer 50 cider toe.
– mengen en weer afgedekt wegzetten.

Dag 3:
– 75 desem
– 50 bloem
– 25 roggemeel
– 75 cider (cider op? Dan aanvullen met water)
= 225

Dag 4:
– 110 desem
– 100 bloem
– 10 roggemeel
– 110 cider/water
= 330

Dag 5:
– 165 desem
– 165 bloem
– 165 water/cider
= 495

Alles is in grammen afgewogen.
Op dag 6 kan het gaan beginnen!

Je pakt 250 gram desem.
250 gram bloem en 250 gram water, dit alles meng je weer goed door elkaar in een schone bak.
Zet de cultuur weg op een warme plek met een vochtige doek erover.
Laat 4-6 uur staan.

Hierna zou de cultuur klaar moeten zijn om een deeg te gaan draaien!
En hoe doen we dat dan ? Dat lees je Hier!
Niet meteen aan de slag? Plaats dan je desem in de koelkast, houd hem de komende dagen in de gaten. Bak je niet zal hij toch gevoed moeten worden.

Een aantal tips van toen ik begon in de keuken van mijn ouders!
– gebruik een elastiekje om de progressie te volgen!
-Maak elk (half)uur een foto, zo zie je wanneer het begint te leven. Handig voor de toekomst en het beter leren begrijpen van jou eigen cultuur!
– Een oven die uitstaat, met het lampje aan wordt ongeveer 28*c. *geen led lamp.
– luchtvochtigheid verbeteren van de oven? Een bakje met water van +-80*c.1x verversen tussendoor.

*Officieel mag je een brood gemaakt met een desem cultuur die natuurlijke cider/vruchtensap bevat, geen desembrood noemen. Dit omdat het van nature niet aanwezig is in graan.
De vloeibare desem die verkocht wordt mag wel Xanthaangom(E415) aan toegevoegd worden, als stabillisator want dit gaat inzakken tegen.

De cider zie ik dan als een makkelijke en natuurlijke stabillisator voor een thuisbakker!
Kan het toch net wat makkelijker maken in het begin, zo blijft het leuk! Je ziet leven en dat er daadwerkelijk dingen gebeuren, een prachtig proces.

Bron: NBC – Regelgeving Desem