OVer BRodijnen

Per 1 februari 2022 ben ik, Erik van Rodijnen, neergestreken in het oudste Kapucijnenklooster van Nederland, en hierop heb ik de titel Kloosterbakker gekregen 😉.

In de oude bakkerij van de Kapucijnen bak ik sinds die tijd weer brood, Desembrood om precies te zijn.

Desembrood

Desembrood is dan ook brood dat zonder kunstmatige toevoegingen of hulpgrondstoffen wordt gemaakt, en de lange rijstijd van ±24 uur geeft het zijn natuurlijke smaken. Het brood wordt gebakken op de vloer, direct op de steen, net als vroeger in de houtovens.

Door onder andere met elektrische ovens te werken, is de bakker niet meer extreem vroeg wakker: het is “de technologie van nu, met het ambacht van vroeger.”

Hoe het begon

Van jongs af aan kwam ik op zaterdagochtend al met mijn ouders in de bakkerij van mijn oom. De geur, de mensen in de winkel en 30 bolletjes maken terwijl ze koffie dronken, heeft het bakkershart in mij doen branden.

Mijn eerste stages waren dan ook meteen in de bakkerij in het dorp en de schoolbank verwisselde ik het liefst zo snel mogelijk voor de werkbank vol met deeg. Via een alternatieve route langs de horecatijgers ben ik uiteindelijk weer terug in het bakkersvak beland.

Een interesse in de werking van de natuur, ruimte voor ontwikkeling, het koken met verse producten en de waarneming dat brood vaak gedegradeerd is tot vervoersmiddel voor het beleg, maakten mijn doel duidelijk:

Het bakken van een gezond brood uit lokale ingrediënten, zonder onnatuurlijke toevoegingen, waardoor het brood weer het pronkstuk van de ontbijttafel is.

Het bieden van een vast assortiment, met een afwisseling van speciale broden.

Kom proberen!

Benieuwd hoe zoiets dan proeft? Elke woensdag tot en met zaterdag verkopen wij deze heerlijke kloosterbroden in het Vincentiuskerkje in Velp (Grave), van 10:00u – 16:00u of tot het brood op is. TIP: als de vlag buiten hangt, dan ben ik aanwezig.

Ons brood kun je direct op deze site bestellen en dan af komen halen in Velp.